5 inspiráló nő az élet minden területéről

Inspiráló nők nőnap

Nőnap közeledtével, amely sokszor a Valentin-naphoz hasonlóan, már-már csak a csokikról és a virágokról szól, elfelejtjük a tényleges lényegét a napnak. Hiszen korábban ez a nap, pontosabban, legelőször 1857-ben New Yorkban az egyenjogúság harcáról, béregyenlőségről való sztrájkról szólt. Mára, ezen a napon a nőkkel foglalkozó civil szervezetek különböző megmozdulásai, megemlékezései zajlanak, vagy egyes figyelemfelhívó kampányokkal készülnek.[1] Kedvelt kampányaim évek óta a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) „Támogassa egy csokor virág árával Nőnapon a bántalmazott nőket” kampánya. Idén a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene szervezet „Legyen Nőnap – Hősök Home Office-ban” elnevezésű kezdeményezés hívja fel a figyelmet a családon belüli erőszakra. (Az esemény linkje: https://fb.me/e/5ko3ALMUs)

Úgy vélem mindannyiunknak vannak példaképei. Illetve vannak olyan ismert-vagy nem ismert személyek, akik által inspirálódunk az életben, mindennapokban. Akik példát mutatnak abban, hogy érdemes nap, mint nap felkelni és harcolni a kitűzött célokért. A következőkben összegyűjtöttem öt ismert, inspiráló nőt az élet több területéről, akiknek kitartása, tevékenysége példaértékű lehet számunkra.

1. Diana hercegnő

Lady Diana, „A nép hercegnője” emléke és élete sokak számára inspiráló lehet. Idén 24. éve, hogy távozott az élők sorából, azonban nemes cselekedetei mindmáig fennmaradtak és folytatódnak.

A ’80-as években egyre jobban elterjedő HIV/AIDS vírus körül több tévhit keringett, mint például, hogy érintéssel is terjed a vírus. Ezt a hercegnő azzal cáfolta meg, hogy egy fertőzött pácienssel kezet fogott, egy másikat pedig megölelt. Mindemellett folyamatosan felhívta a figyelmet és szerette volna eloszlatni az ezzel kapcsolatos megbélyegzést az emberek között. „A Korona” című Netflixen látható sorozat 4. évadában már Diana hercegnő is megjelenik, a fentebb említett megható jelenet is látható az egyik részben.[2] Mindemellett a fiatal hajléktalanok ügyét is a szívén viselte.[3] Egyik, angolai látogatása során leprával fertőzött embereket segített és ennek a fontos ügynek is nagykövete volt. Szintén Angolában a taposóaknák eltüntetése ellen állt ki többek közt azzal, hogy végig sétált közöttük. Két éve, fia, Harry is ugyanezt tette, folytatva Édesanyja megkezdett munkáját.[4] A vírus elleni és az LMBTQIA+ (betűszó, szexuális és nemi kisebbségek, rétegek összefoglaló megjelölésére használják) közösségekkel együttes harc, illetve a mentális egészség megőrzésének a fontosságát napjainkban Diana két fia Harry és Vilmos viszik tovább.

Próbálj úgy jót tenni, hogy nem vársz érte semmilyen elismerést. Lehet, hogy egy nap veled is jót tesz valaki.”

Diana hercegnő
Diana Angolában a taposóaknák között tesz sétát
Diana Angolában
Forrás: Tim Graham/Getty Images

Diana humanitárius munkája, tenni akarása és erős jelleme több, mint 20 év távlatában is követendő példa. Üzenete, hogy segítsünk a bajbajutottakon, elesetteken, amikor csak tudunk és van lehetőségünk. Napjainkban hozzátenném azt is, hogy figyeljünk egymásra, hiszen tudjuk, hogy a mentális egészségére ható problémákkal is meg kellett küzdenie

2. Kamala Harris

Kamala Harris neve többször felmerül napjainkban, hiszen ő lett az Amerikai Egyesült Államok 49. alelnöke. Azért is fontos és példaértékű, hiszen 2021-ben ő lett az első női, mindemellett az első barna bőrű, első indiai-amerikai/ázsiai-amerikai származású alelnök. Inspirációját édesanyjától merítette, aki rák-kutatással foglalkozott és civil jogi aktivista volt Indiában. Édesanyja mindig azt mondta neki, hogy „Ne csak ülj és panaszkodj, hanem csinálj valamit.” Kamala ezt is tette, folyamatosan tanult, elvégezte az egyetemet, közgazdaságtant és jogot hallgatott. Célja mindig is az igazságtalanság elleni küzdelem volt. Erőfeszítései hatásosnak bizonyultak, Kalifornia legfőbb ügyésze volt, majd az Egyesült Államok Szenátusába jutva hosszas út várt rá, hogy az Amerikai Egyesült Államok alelnöki címet megszerezze.[5] Kamala Harris autobiográfiája már megjelent, azonban magyarul még nem olvasható, „The Truth We Hold” címmel. Biztosan nagyon izgalmas és érdekes olvasmány és még többet tanulhatunk belőle a motivációról. Egy, Kamala Harris életéről készült könyv már megjelent magyarul is: Dan Morain: Kamala útja címmel. [6]

Kamala Harris
Forrás: https://www.usnews.com/elections/kamala-harris

„Szeretném, ha minden fiatal nő és lány tudná azt, hogy hatalma van és számít a hangja. Lehet, hogy az életed és a karriered során több olyan helyekre is besétálsz majd, ahol senki más sem hasonlít majd rád, vagy csak neked lesznek meg bizonyos tapasztalataid. De mindig emlékezned kell arra ezeken a helyeken, hogy nem vagy egyedül. Mind ott vagyunk veled és tapsolunk neked. Szurkolunk a hangodért. És büszkék vagyunk rád. Szóval emeld csak fel a hangod, méghozzá erősen!”[7]

Kamala Harris

3. Karikó Katalin

2021 elején Magyarországon a legtöbbet emlegetett hölgy, Karikó Katalin volt, akinek neve a Pfizer vakcinával összeegyeztethető. Korábban fel sem merült a köztudatban a név, azonban a koronavírus elleni oltások megkezdésével a Pfizer vakcinára vetődött a „reflektorfény”, amely a Katalin és kutatótársai által a 2000-es évek közepén kifejlesztett mRNS technikát veszi alapul. Érdekessége a történetnek, hogy Katalin és családja a ’80-as években Amerikába emigrált. Azonban a vele készült interjúban elmondja, hogy ezt egyáltalán nem bánja, hiszen „..panaszkodó, középszerű kutatók lettünk volna.”[8] Mára a mainzi BionTech alelnöke, fontos kutatásai és szabadalmai jelenleg emberek millión segítenek a koronavírus elleni harcban. Biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben is fogunk még hallani róla. Úgy vélem mindannyiunk számára inspiráló a története, hiszen nem törődött bele a sorsába, hanem folyamatosan kereste azokat a lehetőségeket, amelyek őt és a karrierjét előremozdították.

Karikó Katalin
Forrás: Forbes/Biontech

4. Serena Williams

Serena Williams mondhatjuk, hogy manapság az egyik leghíresebb teniszező. 23 Grand Slam (A világ négy legnagyobb nemzetközi teniszversenyén szerzett győzelmek sorozata) győzelem áll a háta mögött. Szegényebb környéken nőtt fel, ahol nem mindig volt biztonságos teniszezni, hiszen bármikor könnyedén a rasszizmus áldozatává válhatott volna. Bőrszíne miatt sokszor érte az a sérelem, hogy a tenisz nem a színesbőrűeknek való.[9] Főbb üzenetei, hogy mindig álljunk ki magunkért. Sose veszítsük el a fókuszt, reflektálva arra, amikor nyilvános pályákon gyakoroltak testvérével és édesapjával olyan környéken, ahol a fegyverek használata mindennapos volt. Továbbá mindig azt mondja, hogyha elbuktál állj fel újra. Saját magunkban hinni nagyon magányosnak tűnhet, azonban akkor is ezt kell tennünk, amikor már senki más nem hisz bennünk és ne foglalkozzunk azzal, mit gondolnak a többiek. Hiszen az unalmas lenne, hogyha mindannyian ugyanúgy néznénk ki. [10] Szerinte a teniszben 70% fejben dől el, ami nagy hatással van a játék minőségére, nem lehet csak úgy feladni. [11]

„Szavakkal el sem tudom mondani, hogy mit érzek. Egy éve még kórházban voltam, de most itt vagyok és én vagyok a bajnok, aminek természetesen nagyon örülök. Nem álmodtam, hogy újra itt lehetek, de én sosem adom fel…”

Serena Williams
Serena Williams
Forrás: https://people.com/sports/serena-williams-us-open-loss-worst-match/
Shutterstock

Talán sablonosnak tűnnek ezek a gondolatok, de egy-egy élethelyzetben akármilyen klisének is hangzik, jussanak eszünkbe ezek a gondolatok! Biztosan segíteni fognak!

5. J.K. Rowling

Kudarc, visszautasítás, siker. Ez a három szó jellemzi, J.K Rowling pályafutását. Már csak a nevének a megjelenítése a könyveken is érdekes, hiszen úgy hitték, hogy egy női író esetében nem lesz annyira kelendő a könyv, mintha azt sugallnák, hogy egy férfi írta azt, így Joanne Lathleen Rowlingból született meg a J.K. Rowling rövidítés. Egy egyedülálló anya, akinek a szenvedélye az írás, három fejezetet elküldve a Harry Potter első részéből több, mint 12 kiadótól kapott visszautasító üzenetet. Azonban a Bloomsbury Kiadó szerkesztője még a 8 éves lányának is megmutatta a kéziratot. Mára az első írónő, aki millárdokat keresett könyveivel.[12]

J.K. Rowling
Forrás: https://www.jkrowling.com/about/

„Talán nem buksz el olyan mértékben, ahogy én tettem. De az életben néhány bukás elkerülhetetlen. Lehetetlen úgy élni, hogy az ember ne bukjon el valamiben, hacsak nem élsz olyan óvatosan, hogy nem is éltél igazán. Ebben az esetben már elbuktál alapból.”

J. K. Rowling

Miért is inspiráló a személye? Több generációval szerettette meg az olvasást, könyveiben kiemeli, hogy a hölgyek is lehetnek intelligensek. Folyamatosan adományoz különböző szervezetek számára. Soha nem adta fel és nem volt szüksége egy jó ismerőre, vagy gazdag anyagi háttérre ahhoz, hogy sikeresek legyenek könyvei. [13]

A cikk elején említett Legyen nőnap! esemény leírásából kimásolt sorokkal szeretném zárni a cikket és buzdítani mindenkit arra, hogy sose adja fel, és higgyen magában! Ha pedig arra kerül sor, ne féljen segítséget kérni!

„Ha látom, hogy mást bántás, igazságtalanság ér, nem nézek félre.
Ha tudok, segítek.
Nem ártok.
Ha kell, tárcsázok: 112: segélyhívó, 0680 20 55 20 (OKIT – Országos Kríziskezelő és Információs telefonszolgálat)”


[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_n%C5%91nap

[2] https://www.elle.com/culture/movies-tv/a34732735/princess-diana-aids-activism-the-crown/

[3] https://yourstory.com/herstory/2019/08/princess-diana-humanitarian-crusader-royal

[4] https://time.com/5682006/princess-diana-landmines/

[5] https://indianexpress.com/article/world/kamala-harris-us-vice-president-7154860/

[6] https://www.libri.hu/konyv/dan_morrain.kamala-utja.html

[7] https://woohoo.hu/kamala-harris-idezetek/

[8] https://g7.hu/elet/20200331/ha-magyarorszagon-maradok-panaszkodo-kozepszeru-kutato-lettem-volna/

[9] https://www.teenvogue.com/story/7-ways-serena-williams-is-role-model

[10] https://www.teenvogue.com/story/7-ways-serena-williams-is-role-model

[11] https://www.forbes.com/sites/francesbridges/2019/08/30/6-inspiring-lessons-from-serena-williams/?sh=7469ee832072

[12] https://www.yearon.com/blog/jk-rowling-failure

[13] https://www.bustle.com/articles/162906-8-reasons-why-jk-rowling-is-the-ultimate-role-model

Ha tetszett a cikk, kövess be minket facebookon!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések

Vigyázz a dolgaidra – a fenntarthatóság első szabálya borító kép

Vigyázz a dolgaidra – a fenntarthatóság első szabálya

“A múltban mindent tartósabbra terveztek” – gondolhatod. Ennél jobban nem is érthetnék egyet, de azt is be kell vallanom, hogy sokat tehetünk otthonaink, fogyasztási cikkeink, ruháink, elektronikai eszközeink védelméért. Íme a fenntarthatóság első szabálya.

Barbie filmkritika és holland moziélmény 

A Barbie című óriási hírveréssel beharangozott film, július 19-én debütált a holland mozikban (Magyarországon július 20-án) és jómagam is kíváncsi voltam mit alkothatott a Warner Bros. 

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

 

 

 

 

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.        

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a weboldal működjön, és nem lehet kikapcsolni a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése